Општа болница Бор

Министар Лончар: Бесплатни прегледи од 17. септембра 2017. године

 

У свим општим болницама у Србији, као и у клиничко-болничким центрима у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и у Нишу, 17. септембра обављаће се бесплатни прегледи за све грађане - и за оне који имају и за оне који немају здравствену књижицу.

Бесплатни прегледи ће почети да се обављају од недеље, 17. септембра од 8 до 16 сати.

ministar zdravlja z l

"Сваком пацијенту који дође, урадиће се ЕКГ, измериће се ниво шећера у крви, премериће се притисак, на лицу места ће бити руководиоци тих установа, помоћници, специјалисти и уједно са прегледима, обавиће се разговор са људима, да се успостави однос и сваког месеца, једном у месецу, биће таква пракса", изјавио јеМинистар здравља Др Златибор Лончар.

Према његовим речима, ти бесплатни прегледи ће се мењати, у зависности од онога шта се открије приликом њих, као и из разговора са пацијентима - знаће се специјалност прегледа. "То је због превенције, а то креће од малих ногу, па ће од наредне недеље Министарство здравља, заједно са Министарствима просвете и омладине и спорта, ићи по школама и предавањима едуковати децу.

Покушаће се, каже министар, да се избаци да приоритет деце буду киосци брзе хране, компјутери, лаптопови, а да се не баве довољно спортом, да се не крећу, да не једу здраву храну и да немају на уму да треба да контролишу своје здравље.

"Ми мислимо да проблем не може да се реши ако се не крене од деце. Идемо са предавањима, да децу склонимо од свих лоших ствари- масног, брзе хране, газираног пића, да не буду гојазни. Кад усадимо то од почетка, много ће нам бити лакше касније, старијима је тешко мењати навике", рекао је Лончар.

Установиће се пракса да се превентивни прегледи обављају једном месечно сваког месеца, а ради се и на обезбеђењу услова да се прегледи обављају и у домовима здравља.