Општа болница Бор

На Одељењу хемодијализе Опште болнице Бор је добијен савремени апарат за хемодијализу Artis Physio и на тај начин обезбеђена је могућност да се пацијентима пружи квалитетније дијализирање.dijal osoblje 2017

Захваљујући донацији фирме Медицон д.о.о. из Деча код Пећинаца, омогућен је рад овог новог система за дијализу пацијената кога карактерише приступ индивидуализоване дијализе са осигурањем квалитета - IQD™.

Artis Physio је напредни систем хемодијализе за хроничне пацијенте који обезбеђује непрекидан опсег третмана и пружа осигуран квалитет хемодијализе.

 

dijal aparat 1

Стандардно су у процес дијализе укључени сви сензори за контролу квалитета дијализе као што су електронски мерач крвног притиска, контрола хемоглобина у крви, аутоматско одређивање “суве тежине” пацијента итд.

Такође, кисели раствори су у паковању од једног литра, што замењује некадашње канте од десет литара.

Модалитети лечења одговарају појединцу, мање је компликација везаних за дијализу, боља је подношљивост лечења, конзистентнија је достава и исходи лечења.

dijal aparat 2

Апарат ради све третмане помоћу сувих стерилних прашкова без посебне претходне припреме раствора. За дезинфекцију се не користе хемијска средства већ се дезинфекција обавља високом температуром, тако да су канте од десет литара сада замењене.

Савременог је дизајна, потпуно је аутоматизована припрема преддијализе коју су до сада радиле медицинске сестре. Све ово омогућава смањење складишног простора а олакшава и рад особља на хемодијализи.

Третман пацијента траје 4 сата, у Општој болници Бор рад се одвија у две смене. Вредност овог апарата је око 15 хиљада Еура.

У току једног месеца на Одељењу хемодијализе  се дијализира преко 35 пацијената из Бора и околине.